Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Πολωνία: Αυστηροί νόμοι κατά της λογοκρισίας στα social media!

 


Μια πρωτοποριακή πράξη για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο, αναφέρει κυβερνητικός ιστότοπος της Πολωνίας

Αυτό είναι το Δελτίο Τύπου από το Γραφείο Επικοινωνίας και Προώθησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Πολωνίας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας έχει εκπονήσει κανονισμούς που εφαρμόζουν αποτελεσματικά το συνταγματικό δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και προστατεύουν από ψευδείς πληροφορίες στο Διαδίκτυο. – Ο χρήστης των κοινωνικών μέσων πρέπει να αισθάνεται ότι προστατεύονται τα δικαιώματά του. Ούτε μπορεί να υπάρξει λογοκρισία λόγου. Η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία του διαλόγου είναι η ουσία της δημοκρατίας, τόνισε ο Zbigniew Ziobro, Υπουργός Δικαιοσύνης, Γενικός Εισαγγελέας σε συνέντευξη τύπου στις 17 Δεκεμβρίου, αφιερωμένη σε νέες λύσεις.

Τα κοινωνικά μέσα θα πρέπει να είναι ένας χώρος ελευθερίας του λόγου. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν ανεπιθύμητες παρεμβολές στο περιεχόμενο που δημοσιεύεται εκεί, και συχνά καταργούνται, παρότι δεν παραβιάζουν την πολωνική νομοθεσία.

Συχνά τα θύματα των ιδεολογικών λογοκρισιακών τάσεων είναι εκπρόσωποι διαφόρων ομάδων που λειτουργούν στην Πολωνία, το περιεχόμενο των οποίων καταργείται ή αποκλείεται στο Διαδίκτυο – τόνισε ο υπουργός Zbigniew Ziobro.

Υπάρχουν επίσης όλο και περισσότερες ψευδείς ειδήσεις σε ιστότοπους και όταν κάποιος θέλει να αμυνθεί εναντίον τους, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Εξ ου και η ανάγκη εισαγωγής διαδικασιών κατάλληλων για την αλλαγή της πραγματικότητας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε την ανάγκη εξισορρόπησης της ελευθερίας του δημόσιου διαλόγου καθώς και της προστασίας των προσωπικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση στους νέους κανονισμούς.

«Ήρθε η ώρα η Πολωνία να έχει κανονισμούς που να προστατεύουν την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, προστατεύοντας από καταχρήσεις μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου. Από την άλλη πλευρά, κι εκείνοι που θα επιτρέψουν, με πλήρη δικαστικό έλεγχο, να καταπολεμήσουν τις παραβιάσεις του νόμου που συμβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kaleta, ο οποίος εποπτεύει τις εργασίες του υπουργείου σχετικά με το νόμο για την ελευθερία έκφρασης και διάδοσης πληροφοριών στο Διαδίκτυο.

Ο υφυπουργός παρουσίασε τις πιο σημαντικές πτυχές του έργου. Σύμφωνα με την πρόταση, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κ.λπ), δεν θα μπορούν να διαγράφουν καταχωρήσεις ή να αποκλείουν λογαριασμούς χρηστών κατά την κρίση τους, υπό την προϋπόθεση ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε αυτούς δεν παραβιάζει την πολωνική νομοθεσία. Εάν το περιεχόμενο καταργηθεί ή ο λογαριασμός έχει αποκλειστεί, ο χρήστης του θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει καταγγελία στον ιστότοπο.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης την υποβολή καταγγελίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με δημοσιεύσεις που περιέχουν περιεχόμενο αντίθετο με την πολωνική νομοθεσία – με αίτημα αποκλεισμού τους.

Και στις δύο περιπτώσεις, η υπηρεσία θα πρέπει να επιλύσει το παράπονο εντός 48 ωρών. Εάν αρνηθεί, θα μπορείτε να προσφύγετε στο δικαστήριο και το δικαστήριο θα εξετάσει την καταγγελία σας εντός επτά ημερών. Η διαδικασία θα είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική και θα διεξάγεται από εξειδικευμένο δικαστήριο για την προστασία της ελευθερίας του λόγου, το οποίο έχει συσταθεί σε ένα από τα περιφερειακά δικαστήρια.

«Τυφλή αγωγή»

Το έργο προβλέπει επίσης την εισαγωγή ενός νέου μέσου – το λεγόμενο «τυφλή αγωγή». Κάποιος του οποίου τα προσωπικά δικαιώματα θα παραβιαστούν στο Διαδίκτυο από άγνωστο άτομο, θα μπορεί να υποβάλει αγωγή για την προστασία αυτών των αγαθών χωρίς να παρέχει τα δεδομένα του εναγομένου. Αρκεί να δηλώσετε τη διεύθυνση URL όπου δημοσιεύτηκε το προσβλητικό περιεχόμενο, την ημερομηνία και την ώρα της δημοσίευσης και το όνομα του προφίλ χρήστη ή τα στοιχεία σύνδεσης για να παρουσιαστούν επιτυχώς ενώπιον του δικαστηρίου. Κατά την πρόταση μιας τέτοιας αγωγής, το έργο λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί, μεταξύ άλλων, από τον Διαμεσολαβητή.

Ο Υφυπουργός Sebastian Kaleta παρουσίασε επίσης, για σύγκριση, τους κανονισμούς που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες – κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι λύσεις εκεί δίνουν έμφαση στην ταχεία κατάργηση περιεχομένου που θεωρείται ότι παραβιάζει το δίκαιο μιας δεδομένης χώρας και όχι στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης. Επομένως, αυτοί οι κανονισμοί είναι κατά κύριο λόγο κατασταλτικοί. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που παραβιάζει το νόμο υπόκειται σε πολύ υψηλή χρηματική ποινή – έως και 50 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίζει τελικά εάν το δημοσιευμένο περιεχόμενο παραβιάζει το νόμο.

Οι λύσεις που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες επικεντρώνονται επίσης στην κατάργηση απαγορευμένου περιεχομένου. Ως εκ τούτου, η Πολωνία θέλει να εγκρίνει τους δικούς της κανονισμούς, υπερασπίζοντας αποτελεσματικά το συνταγματικό δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, έτσι ώστε σε περίπτωση διαφωνίας με έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και τον χρήστη του, τα δικαστήρια να αποφασίσουν για πιθανή παραβίαση του νόμου.

Υψηλά πρόστιμα

Ωστόσο ανεξάρτητα δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμα και για επιβολή προστίμων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έως και 1,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης τοπικά εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η απόφαση ουσιαστικά έχει παρθεί γιατί,  ενώ οι εφημερίδες, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν στην Πολωνία σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, τα κοινωνικά μέσα δεν κάνουν το ίδιο.

Το θέμα είναι ότι τόσο το Facebook όσο και το Twitter κυριαρχούνται από μια συγκεκριμένη διεθνιστική ιδεολογία, την οποία όσοι δεν ασπάζονται -ακόμα και πολιτικά πρόσωπα- βλέπουν τις αναρτήσεις τους να κόβονται και οι λογαριασμοί τους να καταργούνται.

Είναι μια γενναία απόφαση εκ μέρους της Πολωνικής κυβέρνησης και αναρωτιόμαστε ποια ελληνική κυβέρνηση θα άντεχε να προβεί σε ανάλογα μέτρα, και να ανακτήσει την ελευθερία του λόγου στο ελληνικό διαδίκτυο και την εθνική κυριαρχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάντως όχι αυτές που έχουμε δει τελευταία, ειδικά η πιο πρόσφατη!

πηγή: © Η Γάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου