Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Η Δύση χρησιμοποιεί «ψευδείς ειδήσεις» για να δικαιολογήσει βομβαρδισμό της Συρίας

 

Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Mick Wallace δεν μάσησε τα λόγια του αναφερόμενος στον διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Fernando Arias, κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνόδου

Μιλώντας στο RT είπε ότι ο Arias φαίνεται να χρησιμοποιεί τον ΟΑΧΟ για να στηρίξει την παρεμβατική ατζέντα της Δύσης στη Συρία.

Ο Arias μίλησε στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, όπου ο Wallace έθεσε μερικές δύσκολες ερωτήσεις στον επικεφαλής του ΟΑΧΟ που συνεργάζεται και με τον ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων έχει επανειλημμένα ισχυρισθεί ότι ο Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στους δικούς του ανθρώπους, ισχυρισμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ και ορισμένους από τους δυτικούς συμμάχους τους για την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Συρίας. Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπεράσματα του οργανισμού έχουν τεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μια έκθεση που δημοσίευσε σχετικά με μια φερόμενη χημική επίθεση στο Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, το 2018.

Μαρτυρία ενός πληροφοριοδότη και εσωτερικά έγγραφα υποδηλώνουν ότι ο ΟΑΧΟ μπορεί να έχει καταργήσει βασικές πληροφορίες που έρχονταν σε αντίθεση με ένα προκαθορισμένο συμπέρασμα σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για το συμβάν.

Ο Wallace κάλεσε τον Arias να διερευνήσει πλήρως τους ισχυρισμούς με «διαφανή» τρόπο, ένα αίτημα που δεν ταιριάζει καλά με την πρόεδρο της υποεπιτροπής Nathalie Loiseau, η οποία κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή της Νότιας Ιρλανδίας για διάδοση «ψευδών ειδήσεων».

Ο ευρωβουλευτής διαμαρτυρήθηκε για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου προτού αποκοπεί το μικρόφωνό του. Ο Arias δεν απάντησε ποτέ στις ερωτήσεις του Wallace και αντίθετα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Άσαντ για «ανθρωπιστική καταστροφή μαζικών διαστάσεων».

Μιλώντας με τον RT μετά το συμβάν, ο Wallace είπε ότι η κραυγή των “fake news”  χρησιμοποιείται συχνά ως «όπλο» για να σιγήσει τους ανθρώπους. Σημείωσε ότι οι ψευδείς ειδήσεις ήταν πράγματι επικίνδυνες και ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να ξεκινήσουν πολέμους.

«Δεν ήταν μόνο ο πόλεμος στο Ιράκ που βασίστηκε σε ψευδείς ειδήσεις. Όταν έλαβε χώρα η φερόμενη επίθεση στη Ντούμα, χρησιμοποιήθηκε εκείνη τη στιγμή από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να βομβαρδίσουν παράνομα τη Συρία. Έτσι ήταν οι ψεύτικες ειδήσεις που προκάλεσαν πόλεμο», είπε.

Ο Ιρλανδός πολιτικός κατηγόρησε τον Arias ότι ήταν «συμβιβασμένος» και είπε ότι δεν ήταν «κατάλληλος» να ηγηθεί του ΟΑΧΟ.

«Φαίνεται ότι είναι εργαλείο του δυτικού ιμπεριαλισμού», δήλωσε ο Wallace για τον Arias.

Υποστήριξε ότι ο ΟΑΧΟ είναι ένας «σημαντικός» οργανισμός, αλλά ότι διακινδεύει τη νομιμότητά του, χωρίς να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με την έκθεση Ντούμα. Το πρακτορείο είναι «τελειωμένο» εάν δεν μπορεί να λειτουργήσει ως διαφανές, ανεξάρτητο σώμα, σημείωσε ο ευρωβουλευτής. «Θέλουμε την αλήθεια και θέλουμε την ειρήνη».

Ο Wallace δεν είναι ο μόνος που έχει αμφιβολίες για τα ευρήματα του ΟΑΧΟ. Ο πρώην γενικός διευθυντής του οργανισμού, José Bustani, κατηγόρησε την οργάνωση για «πιθανή δόλια συμπεριφορά στη διερευνητική διαδικασία».

 Ψευδής η έκθεση που "αποδεικνύει" τη χρήση χημικών όπλων σε Συριακή πόλη, λέει η Δαμασκός

Η Συρία απέρριψε την περασμένη Τετάρτη με έντονο τρόπο την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό το 2018 σε μια πόλη που τότε τελούσε υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τα «αβάσιμα και κατασκευασμένα συμπεράσματα».

Την Δευτέρα, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων είχε ανακοινώσει μετά από έρευνα ότι η συριακή πολεμική αεροπορία είχε χρησιμοποιήσει χλώριο κατά τη διάρκεια επίθεσης στην πόλη Σαρακέμπ το 2018.

Η Ομάδα ταυτοποίησης και έρευνας του ΟΑΧΟ "κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μονάδες της Συριακής Αραβικής Πολεμικής Αεροπορίας χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις 4 Φεβρουαρίου 2018 στο Σαρακέμπ", περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Χαλεπίου, σύμφωνα με δήλωση του οργανισμού που έχει την έδρα του στη Χάγη.

Η Συρία "καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την έκθεση και αρνείται κατηγορηματικά τη χρήση τοξικού αερίου στην πόλη Σαρακέμπ ή σε οποιαδήποτε άλλη συριακή πόλη ή χωριό", επεσήμανε σήμερα το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Η έκθεση "της αποκαλούμενης 'ομάδας ταυτοποίησης και έρευνας' για το φερόμενο περιστατικό στη Σαρακέμπ περιέχει αβάσιμα και κατασκευασμένα συμπεράσματα", προσθέτει.

Πρόκειται για "ένα άλλο σκάνδαλο του ΟΑΧΟ και των ερευνητικών ομάδων του, που έρχεται να προστεθεί σε αυτό της ψευδούς έκθεσης για το περιστατικό της Ντούμα", πρόσθεσε η συριακή διπλωματία αναφερόμενη στην έκθεση του ΟΑΧΟ που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019 και που δήθεν αποδεικνύει μια επίθεση με χλώριο τον Απρίλιο του 2018 σε αυτήν την πόλη στα προάστια της Δαμασκού, η οποία προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται σταθερά οποιαδήποτε εμπλοκή σε χημικές επιθέσεις, δηλώνοντας ότι έθεσε όλα τα αποθέματα χημικών όπλων υπό διεθνή εποπτεία στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2013 και επικαλείται "σκηνοθετημένα" στοιχεία με στόχο να κατηγορηθεί το καθεστώς.

Να υπενθυμίσουμε και την εμπλοκή της Ελλάδας όταν η καταστροφή χημικών όπλων από την Συρία έγινε στην Μεσόγειο, σε διεθνή ύδατα, δυτικά του νομού Χανίων της Κρήτης.

Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι "καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων".

"Η χρήση αυτών των όπλων από το συριακό καθεστώς, τεκμηριωμένη και αδιάσειστη, είναι απαράδεκτη", δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί "κατάλληλη απάντηση".

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται: Με fake news η Δύση ετοιμάζεται να επιτεθεί στη Συρία και στον Άσαντ που αρνείται σθεναρά να την προσκυνήσει. Αυτές είναι οι προσπάθειες των ΗΠΑ, Ευρώπης και Ισραήλ για μείωση των εντάσεων στην ανατ. Μεσόγειο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου