Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Fake News: ΜΜΕ πιάστηκαν να έχουν φωτογραφία-photoshop για θέμα υγείας

 


Μια φωτογραφία ενός μωρού που υποφέρει από ιλαρά και η οποία είναι προϊόν photoshop μοιάζει να "παίζει" σε πολλά ρεπορτάζ που προσπαθούν να προτρέψουν τον κόσμο να εμβολιαστεί και να "καταρρίψουν μύθους του αντιεμβολιαστικού κινήματος"

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του NBC News με τίτλο ‘Nurses Who Vaccinate: Anti-vaccine myth dispeller talks with Lester Holt,’ ένα βίντεο των 2+ λεπτών έδειχνε (00:03) μια φωτογραφία μιας νοσοκόμας που κρατούσε ένα μωρό που είχε μολυνθεί με τον ιό της ιλαράς.

Στο μεν ιστολόγιο το βίντεο πλέον δεν παίζει, αλλά θα το δείτε στην αρχή του βίντεο που έχουν ανέβει στο ΥΤ.  Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας το σάιτ εναλλακτικής ενημέρωσης, cloverchronicle.com.

Η πραγματική φωτογραφία προέρχεται από το dreamstime που διαθέτει φωτογραφικό υλικό, η δε συγκεκριμένη είναι και χωρίς πνευματικά δικαιώματα:

 

Η φωτογραφία η οποία έχει υποστεί photoshop και μάλιστα κακής ποιότητας, έχει ξανά χρησιμοποιηθεί από ΜΜΕ παγκοσμίως, είτε για ρεπορτάζ, είτε ακόμα και με τη φράση "δείτε πως είναι τα σπυράκια της ιλαράς".

Σε μια μάλιστα περίπτωση, η εικόνα παρουσιάζεται ως "αρχείο - νεογέννητου μωρού που νοσεί από ιλαρά".

Η παραποιημένη εικόνα.

Βάζουν πρόστιμο σε όσους δεν εμβολιάζονται για την ιλαρά

Μια άνευ προηγουμένου απόφαση: Η Νέα Υόρκη εκδίδει πρόστιμα ύψους 1.000 έως 3.000 στα άτομα που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς.

Στα μέσα του τρέχοντος μήνα, το abcnews.go.com αναφέρει ότι το υγειονομικό τμήμα της πόλης εξέδωσε πρόστιμα σε τρεις ανθρώπους σε μια εβδομάδα μετά την έκδοση μιας εντολής έκτακτης ανάγκης που απαιτεί οποιονδήποτε ηλικίας 6 μηνών ή άνω που ζει σε τέσσερις συγκεκριμένους ταχυδρομικούς κώδικες - όλοι στο Μπρούκλιν - να κάνει το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) σε 48 ώρες. Κάθε άτομο θα πρέπει να πληρώσει $ 1.000 πρόστιμο, αν δεν συμμορφωθεί.

Οι τρεις ταχυδρομικοί κώδικες είναι όλοι στην επικρατούσα Ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα.

Ένας Αμερικάνος ακτιβιστής που έψαξε το θέμα με την παραποιημένη φωτογραφία, βρήκε ότι όχι μόνο δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά σε άλλη αντίστοιχη περίπτωση, ένα μωρό που φέρεται να έχει κοκκινίλες -οι οποίες ήταν αληθινές- είναι αποτέλεσμα εξανθήματος που μπορεί να πάθει ένα μωρό με τον εμβολιασμό, και μάλιστα δείχνει και το σημείο που έγινε ο εμβολιασμός.

Μπορείτε να δείτε όλο το βίντεο του ΕΔΩ, η εικόνα είναι στο 9:42 λεπτό.

Όπως καταλαβαίνετε, τα ερωτήματα πλέον είναι πολλά για το κατά πόσο αξιόπιστα είναι τα συστημικά ΜΜΕ στα θέματα τους και ειδικά τα ιατρικά, και πόσο βαθιά στην πληροφόρηση μας έχει μπει το χέρι των διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Τόσο fake news, τόσο απλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου