Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Καλάβρυτα: Εμποδίζουν οι μοναχές την τοποθέτηση πυλώνων ηλεκτρικού επειδή… «Είναι του διαβόλου»;

Το θέμα όπως παρουσιάζεται στα ΜΜΕ επιχειρεί να προσδώσει μια γραφικότητα -αν όχι γελοιοποίηση- του αγώνα των μοναχών, κρύβοντας τα πραγματικά αίτια της αντίρρησης τους

Οι μοναχές του μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα εδώ κι έναν χρόνο παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 110 εκατ. ευρώ για την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, υποστηρίζοντας ότι δύο πυλώνες, που βρίσκονται μάλιστα σε πολύ μακρινή απόσταση, 460 μέτρα από το μοναστήρι τους, προσβάλλουν τον ησυχαστικό χαρακτήρα του και είναι εργαλεία «του διαβόλου», αναφέρουν τα ΜΜΕ.

Πρόκειται για το έργο της επέκτασης του συστήματος 400 kV (Κιλοβόλτ) προς την Πελοπόννησο που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), και συγκεκριμένα τον Δυτικό Διάδρομο που διασυνδέει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή μεταφοράς 400 kV Αχελώου - Διστόμου.

Η γραμμή μεταφοράς έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%. Απομένει η κατασκευή μόλις δύο πυλώνων για να τελειώσει το έργο. Αυτοί πρόκειται να ανεγερθούν σε απόσταση σχεδόν μισού χιλιομέτρου από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, όμως οι μοναχές παρεμποδίζουν την εκτέλεση των εργασιών. Το έργο, αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις των μοναχών, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, μπαίνουν ακόμη και μπροστά στα τροχοφόρα οχήματα και τα μηχανήματα ή απομακρύνουν βίαια τον εξοπλισμό, θα είχε ολοκληρωθεί σε διάστημα 60-80 ημερών.

Όπως αναφέρουν στα ΝΕΑ πηγές του ΑΔΜΗΕ, από τις 16 Σεπτεμβρίου του 2019, εδώ κι έναν χρόνο, δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο έργο, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις των μοναχών και της Μητρόπολης Καλαβρύτων με τη διοίκηση του Διαχειριστή και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι μοναχές κόντρα στις επιστημονικές και διοικητικές αποφάσεις για το έργο αρνούνται και παρεμποδίζουν την κατασκευή των πυλώνων. Σύμφωνα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής πρότεινε στη Μητρόπολη την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων.

Υποδείχτηκε στην εταιρεία από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας η αποπεράτωση οικοτροφείου για ορφανά παιδιά στο Αίγιο, κόστους 700.000 ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ δέχθηκε να ολοκληρώσει και να παραδώσει το ορφανοτροφείο «με το κλειδί στο χέρι» προκειμένου να στεγαστούν και να εκπαιδευτούν τα ορφανά παιδιά της περιοχής. Ωστόσο οι μοναχές επιμένουν στην αρνητική τους στάση για τη μη ολοκλήρωση του έργου.

Επί 12 χρόνια κολλημένο

Το έργο της επέκτασης του Συστήματος 400 kV ήταν κολλημένο επί 12 χρόνια και ξεκίνησε το 2018 για να ολοκληρωθεί το 2020.

Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς τη Μεγαλόπολη (με τη δημιουργία στη συνέχεια βρόχου 400 kV Πάτρα - Μεγαλόπολη - Κόρινθος) αυξάνει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς προς και από την Πελοπόννησο, αλλά κυρίως δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ και θερμικών σταθμών, βελτιώνει σημαντικά το περιθώριο της ευστάθειας των τάσεων για το Νότιο Σύστημα, που είναι απαραίτητο ειδικά για τις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση της γραμμής Μεγαλόπολη - Πάτρα, δύο πυλώνες περνούν κοντά από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Καλαβρύτων και τοποθετούνται σε δημόσια δασική έκταση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δασαρχείου Καλαβρύτων που έχει ο ΑΔΜΗΕ στην κατοχή του. Για την πρόσβαση στα σημεία των πυλώνων εκδόθηκε από το Δασαρχείο Καλαβρύτων πρωτόκολλο εγκατάστασης στις δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Καλαβρύτων, ενώ για την περιβαλλοντική άδεια του έργου έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Και η Ατζέντα 21 - «Βιώσιμη Ανάπτυξη» υπέρ της καταστροφής του περιβάλλοντος

Στις συναντήσεις που έχουν γίνει κατέστη σαφές ότι το έργο είναι νόμιμα αδειοδοτημένο, έχουν χορηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες γνωμοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς και χωροθετείται σε μη ιδιόκτητους χώρους στην επίμαχη περιοχή.

Οι μοναχές ισχυρίζονται ότι οι πυλώνες «προσβάλλουν τον ησυχαστικό χαρακτήρα της μονής». Στις 12 Μαρτίου έστειλαν εξώδικο στον ΑΔΜΗΕ, ζητώντας παύση όλων των εργασιών και αλλαγή της όδευσης, κάτι που απορρίπτεται από το υπουργείο ΠΕΝ και τον ΑΔΜΗΕ ως χρονοβόρο και κοστοβόρο, καθώς συνεπάγεται την προσθήκη 15 επιπλέον πυλώνων που θα πρέπει να διέρχονται πολύ κοντά από υφιστάμενους οικισμούς και την ανάγκη έκδοσης νέας ΑΕΠΟ. Οποιαδήποτε παραλλαγή της όδευσης σημαίνει καθυστέρηση του έργου για πάνω από ενάμισι έτος, με υψηλό πρόσθετο κόστος.

ΔΕΝ είναι μόνοι οι πυλώνες αλλά ΚΑΙ οι ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ!

Λέτε τόση επιμονή από τις μοναχές μόνο και μόνο γιατί τους χαλάει τη θέα οι δύο πυλώνες; Ή ανησυχούν τόσο για την υγεία τους όσο και για τον βασικό λόγο του "έργου";

«Η Μονή Αγίων Θεοδώρων εμποδίζει επενδύσεις σε ΑΠΕ 1000 MW στην Πελοπόννησο» - Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Μπλόκο στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Πελοπόννησο βάζουν 5 καλόγριες της Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας ... Η εγκατάσταση των δύο πυλώνων θα ανεβάσει την μεταφορά ισχύος στα 400 KV ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1000 MW.

Η σχετική αποκάλυψη έγινε από την απερχόμενη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και συγκεκριμένα ο πρόεδρος κ. Ιάσων Ρουσόπουλος κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Οι μοναχές δηλώνουν την έμπρακτη αντίθεση τους στην υλοποίηση του έργου μπαίνοντας μπροστά στα μηχανήματα και σταματούν τις προγραμματισμένες εργασίες. Η αντίδραση τους προέρχεται κυρίως για την αλλαγή του τοπίου που θα επιφέρει το έργο και οι προσκυνητές θα βλέπουν τα καλώδια υψηλής τάσης και θα εμποδίζουν την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών έχει προσφέρει αντισταθμιστικά οφέλη στη Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας αλλά δεν τα αποδέχθηκε με τις καλόγριες να ζητούν την ματαίωση του έργου.

Να σημειωθεί ότι το μοναστήρι βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Ζέμπι σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και απέχει 28 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι θα γίνει το έργο ενώ στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο για νέα γραμμή υψηλής τάσης για την οποία όμως θα απαιτηθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη και ο χρόνος υλοποίησης θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 12 μήνες με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Ιάσων Ρουσόπουλος τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών επισήμανε την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΕΣΠΑ στα έργα (διασύνδεση Δωδεκανήσων και νησιών Β. Αιγαίου) διότι θα συμβάλει στην ελάφρυνση των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Η συμμετοχή των Κινέζων στο μετοχικό σχήμα του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών συνέβαλε σημαντικά στη χρηματοδότηση της εταιρείας όταν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είχε κατεβάσει ρολά εξαιτίας των Μνημονίων. Η Bank of China έδωσε δάνειο 200 εκατ ευρώ με επιτόκιο 2,4% και χρόνο εξόφλησης τα 4 χρόνια.

Η παρέμβαση της τράπεζας συνέβαλε στη μείωση του επιτοκίου της εισηγμένης κάτω του 7%. Σήμερα οι συστημικές τράπεζες επανήλθαν στη χρηματοδότηση της εταιρείας με επιτόκιο 2,1%.

με πληροφορίες από bankingnews.gr

Γιατί αν όντως είπαν οι καλόγριες ότι στο έργο βλέπουν τον "διάολο", πως να το κάνουμε; Δίκιο τελικά έχουν!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου