Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Επικίνδυνες ψευδείς ειδήσεις από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ

 


«Συγγνώμη, αλλά είναι ψευδής είδηση... πάλι»: Ο ρώσικος στρατός διαψεύδει άρθρο των NYT σχετικά με βομβαρδισμούς πολιτών στη Συρία

Οι New York Times δημοσίευσαν ένα ακόμη καταδικαστικό ρεπορτάζ, το οποίο αυτή τη φορά κατηγόρησε τη Ρωσία για βομβιστική επίθεση σε αυτό που αποκαλούσε «προσφυγικό στρατόπεδο» στην μαχητική επαρχία Ιντλίμπ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το χαρακτήρισε «ψευδές».

Την Κυριακή, η ηγετική αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε μια συγκινητική ιστορία, τον βομβαρδισμό ενός οικοδομικού συγκροτήματος στέγασης εκτοπισμένων οικογενειών από τις συριακές διαμάχες. Ο βομβαρδισμός έγινε κατά τη διάρκεια μιας ρωσικής αεροπορικής επιδρομής τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους Τάιμς.

Οι δημοσιογράφοι δήλωσαν στη συνέχεια ότι κατάφεραν να ανιχνεύσουν την αεροπορική επιδρομή της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας χρησιμοποιώντας "φωτογραφίες και βίντεο από μάρτυρες", και ισχυρίστηκαν ότι έχουν μια σειρά από αρχεία καταγραφής πτήσης και βίντεο πιλοτηρίου. Ανέφεραν ότι "εργάστηκαν' μήνες για να αποκτήσουν αυτό το υλικό, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τον τρόπο απόκτησης και τις πηγές.

Αν και κατηγόρησαν τη Ρωσία για το θάνατο πολιτών, οι Τάιμς ανέφεραν ότι η επαρχία Ιντλίμπ, όπου διεξήχθη η εικαζόμενη επίθεση, εξακολουθεί να ελέγχεται από βίαιους τζιχαντιστές συμπεριλαμβανομένης της Συριακής Αλ Κάιντα, της Αλ Νουσρά.

Η εφημερίδα αναφέρει ως πηγή τουλάχιστον ορισμένων από τα οπτικά της στοιχείων το Media Center Macro - που αυτοπεριγράφεται ως "ομάδα ακτιβιστών των μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφων πολιτών" που εργάζονται στη Συρία. Ωστόσο, η δημοσίευση της "έκθεσης βόμβας" συνέπεσε με την ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ των NYT και του περίφημου Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR).

Το SOHR, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έλαβε μεγάλα ποσά από τη βρετανική κυβέρνηση, έχει κατηγορηθεί προηγουμένως ότι υποστηρίζει την αντιπολίτευση της Συρίας και λειτουργεί ως εργαλείο της δυτικής προπαγάνδας.

Τα Λευκά Κράνη - γνωστά και ως «Πολιτική Άμυνα της Συρίας» - που εμφανίζονται στο βίντεο, έχουν επίσης μια αμφιλεγόμενη φήμη. Τακτικά εγκωμιάζονται στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, και υπήρξαν υπαίτιοι να διεξαχθούν βομβαρδισμοί στη Συρία κατόπιν δικών τους «ψευδών ειδήσεων» περί επιθέσεων του Άσαντ με χημικά όπλα.

Μιλώντας για το άρθρο των Τάιμς με τέτοιες αμφίβολες πηγές, ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας της Ρωσίας, Igor Konashenkov δήλωσε ότι η εφημερίδα χρησιμοποιεί σκόπιμα τις πληροφορίες τους για να προωθήσει μια ατζέντα. "Μετά την προηγούμενη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων από τους NYT, τον Οκτώβριο, εκφράσαμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι μια ποιοτική εφημερίδα εξαπατήθηκε από τους τρομοκράτες και τους κλητήρες τους, τα Λευκά Κράνη. Αυτή τη φορά ήταν ανάρμοστη", είπε. "Όλα αυτά έγιναν κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας."

Οι 180 (και βάλε) νεκροί στο Ιράν που ποτέ δεν είδε κανείς

Στα ίδια μήκη κύματος τα δυτικά ΜΜΕ (και ελληνικά, βεβαίως) για τους νεκρούς στις διαδηλώσεις στο Ιράν, που υποτίθεται προκλήθηκαν λόγω της αύξησης τιμής του πετρελαίου. Απέτυχαν παταγωδώς να δημιουργήσουν ρωγμή στην Ιρανική κυβέρνηση, ενώ ούτε ένας, ούτε δυο, ούτε τρεις, αλλά 180 και βάλε ήταν οι αθέατοι νεκροί διαδηλωτές.

Αυτό είναι το υποτιθέμενο βίντεο που διέρρευσε, ωστόσο δεν δείχνει τον αριθμό των νεκρών που ισχυρίζεται ότι "μέτρησε" η Διεθνής Αμνηστία, η ΜΚΟ που επίσης εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Το ίδιο και στο ΥΤ:


Και πάλι οι Τάιμς δημοσιεύουν δηλώσεις του Ομίντ Μεμαριάν, που είναι αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, με έδρα... τη Νέα Υόρκη!

Φυσικά το Ιράν κάνει λόγο για συνωμοσία των ΗΠΑ και Ισραήλ που προσπαθούν (όπως έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν) να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς "εκ των έσω".

Αυτά είναι μερικά από τις αληθινές "ψευδείς ειδήσεις" που μπορεί να βλάψουν την Παγκόσμια Ειρήνη, να βλάψουν τις Δημοκρατίες.

Το 2017, μια δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το 72% των νέων Αμερικανών πιστεύουν ότι τα συστημικά μέσα ενημέρωσης είναι πλήρη από «fake news»! Απορρίπτουν μάλιστα τη "θεωρία συνωμοσίας" ότι η Ρωσία επηρέασε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου