Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Με οπλοποιημένα fake news μάχονται οι Ισραηλινοί

 

Ο ισραηλινός Τύπος ομολόγησε ότι η περίεργα διατυπωμένη ανακοίνωση των IDF σχετικά με τα επίγεια στρατεύματα στη Γάζα ήταν σκόπιμη, ώστε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αναφέρουν τις ψευδείς ειδήσεις προκειμένου οι μαχητές της Χαμάς να πάνε ακριβώς εκεί που το ήθελε ο ισραηλινός στρατός

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έγραψαν στο Twitter ότι «τα στρατεύματα αέρα και εδάφους επιτίθενται επί του παρόντος στη Λωρίδα της Γάζας». Αυτό οδήγησε μια σειρά από ΜΜΕ - όπως οι New York Times, η Wall Street Journal, το AFP και το NPR - να αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν πράγματι εισέλθει στην ελεγχόμενη από την Παλαιστίνη περιοχή, από την οποία οι μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ εκτόξευαν ρουκέτες την περασμένη εβδομάδα.

Όπως για παράδειγμα έγραψε η Washington Post: 

Δύο ώρες αργότερα, ωστόσο, το IDF εξέδωσε μια «διευκρίνιση»: δεν υπήρξαν ποτέ επίγεια στρατεύματα στη Γάζα.

Επισήμως, η σύγχυση οφειλόταν σε «εσωτερική εσφαλμένη επικοινωνία», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του IDF, Αντιστράτηγος Τζόναθαν Κόνριους.

Η fake επέμβαση που δεν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ήταν η στρατηγική του ισραηλινού στρατού (IDF) να εγκλωβίσει μαχητές και μέλη της ηγεσία της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες (χτίστηκαν από το 2014 και έπειτα) της Γάζας προκειμένου να προχωρήσει στον εναέριο βομβαρδισμό τους.

Οι επιχειρήσεις βομβαρδισμών των τούνελ πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και διήρκησαν περίπου 40 λεπτά.

Εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού μιλούν για δεκάδες απώλειες στις τάξεις των παλαιστινίων, ενδεχομένων και ηγετικών στελεχών της Χαμάς. Ο ακριβής αριθμός των απωλειών δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί καθώς (αν εξακριβωθούν οι πληροφορίες) είναι πιθανό πολλοί νεκροί να είναι ακόμα θαμμένοι στα ερείπια που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς.

«Αυτό που στοχεύαμε είναι ένα περίπλοκο σύστημα σηράγγων που εκτείνεται κάτω από τη Γάζα (...) που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες (σ.σ. έτσι τους αποκαλούν οι ισραηλινοί) της Χαμάς για να κινηθούν και να κρυφτούν», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του IDF στον ξένο Τύπο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκκρεμεί η τελική αξιολόγηση για το αποτέλεσμα της επιχείρησης.

Το δίκτυο των τούνελ που αποκαλείται το «Μετρό» χρησιμοποιείται για τη διακίνηση πολεμοφοδίων αλλά και την κάλυψη ανθρώπων που κινδυνεύουν να γίνουν στόχος των ισραηλινών. Επίσης, οι ισραηλινοί εκτιμούν ότι εκεί κρύβονται χιλιάδες ρουκέτες που χρησιμοποιούνται για να πληγούν ισραηλινές πόλεις.

Για να καταλάβουμε την σοβαρότητα της οπλοποίησης των ψευδών ειδήσεων

Το γεγονός ότι ενέπλεξαν οι Ισραηλινοί τον διεθνή τύπο προς όφελος τους για μια στρατιωτική στρατηγική, πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά και να καταδικαστεί. 

Το τι αναφέρει από δω και στο εξής, είτε το IDF, είτε τα ισραηλινά ΜΜΕ, θα πρέπει να μπαίνει σε αμφιβολία, καθώς μια ψευδής είδηση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Να θυμίσουμε ότι ψευδείς ειδήσεις περί χρήσεων χημικών όπλων στη Συρία από πλευράς του Άσαντ, έδωσαν το πράσινο φως στη Δύση να βομβαρδίσουν τη χώρα του.

Οπότε και τα ισραηλινά ψέματα, είναι ικανά να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη από χτες τα ΜΜΕ του Ισραήλ αναφέρουν ότι η Συρία εκτόξευσε 3 πυραύλους προς το Ισραήλ, πιθανά στα Υψίπεδα Γκολάν, είδηση που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο αναδημοσιεύεται από κάποιους.

Συγκεκριμένα ο real γράφει με "πηγή" του  ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα το βράδυ από τη Συρία προς το Ισραήλ, οι πρώτες ρίψεις ρουκετών από τη συριακή προς την ισραηλινή επικράτεια μετά την ανάφλεξη της βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Η μία ρουκέτα προσγειώθηκε σε συριακό έδαφος και οι άλλες δύο έπληξαν ακατοίκητες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, τόνισε ο IDF.

Κι αυτό επειδή το ανέφεραν μεταξύ άλλων οι timesofisrael.com 

Η είδηση ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία (ρωσικά, συριακά ή ιρανικά) ανεξάρτητα εκείνων που "αντιγράφουν" τους ισραηλινούς.

Να σημειωθεί ότι Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Συρία στις 26 Μαΐου.

Οι εκλογές θα είναι οι δεύτερες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Μάρτιο του 2011. Όπως όλα δείχνουν, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ θα διατηρηθεί στην εξουσία, εκτός... κι αν fake news επιχειρήσουν να ανατρέψουν την πορεία και τις εξελίξεις σε μια χώρα καθημαγμένη μετά από δέκα έτη πολέμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου