Η είδηση κάνει το γύρο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο είναι εν μέρει αληθής
Χρήστες κοινωνικών μέσων μοιράζονται αναρτήσεις που αναφέρουν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) * (διαβάστε στο τέλος του άρθρου) έχει «αποδεχτεί» μια καταγγελία σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19 του Ισραήλ λέγοντας ότι παραβιάζει τον Κώδικα της Νυρεμβέργης.
Ο καθένας μπορεί να υποβάλει πληροφορίες σχετικά με φερόμενα εγκλήματα στο Γραφείο Εισαγγελέα (OTP) του ICC- ωστόσο η απόδειξη «παραλαβής» της καταγγελίας δεν είναι η ίδια με απόφαση σχετικά με το βάσιμο των πληροφοριών, διευκρινίζει άρθρο του Reuters.
Το Γραφείο του Εισαγγελέα του ICC (OTP) σε ένα email στο Reuters διευκρίνησε την ερμηνεία της «αποδοχής» σε σχέση με την κατάθεση. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε λάβει μια ανακοίνωση καθώς ο αποστολέας έχει δημοσιοποιήσει αυτό το γεγονός. Όπως κάνουμε με όλες αυτές τις επικοινωνίες, θα αναλύσουμε το υλικό που υποβάλλεται, ανάλογα με την περίπτωση, σύμφωνα με το καταστατικό της Ρώμης και με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία. Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι να εκτιμηθεί εάν η ανακοίνωση αφορά θέματα που είναι προφανώς εκτός της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου. Μόλις λάβουμε μια απόφαση για το κατάλληλο επόμενο βήμα, θα ενημερώσουμε τον αποστολέα και θα παρέχουμε λόγους για την απόφασή μας», ανέφερε το email.
Η καταγγελία, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στο file της google, αναφέρεται στα εμβόλια που έχουν πάρει άδεια μόνο για έκτακτη ανάγκη, στις πολλαπλές τους παρενέργειες, και στην οικειοθελή απόφαση εμβολιασμού ενός ατόμου εφόσον έχει πλήρως ενημερωθεί. Καταγγέλλει τον Νετανιάχου για την μαζική αγορά των εμβολίων της Pfizer συγκριτικά με άλλες χώρες λέγοντας ότι χρησιμοποίησε τους Ισραηλινούς ως "πειραματόζωα", της φαρμακευτικής εταιρείας. Τονίζει την αναγκαιότητα [βάσει του κώδικα Νυρεμβέργης] οι ασθενείς να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα φάρμακα που θα τους χορηγηθούν χωρίς καμία έμμεση πίεση για τη συναίνεση τους. Τονίζει ότι τα ποσοστά των παρενεργειών σύμφωνα με τον υπ. Υγείας ήταν υψηλά στις ομάδες των αστυνομικών, ενστόλων, εκπαιδευτικών, υγειονομικών αγγίζοντας το 41% με μερικά από αυτά να θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, γι' αυτό και κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν θα έπρεπε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, και «οι πειραματισμοί» θα έπρεπε να σταματήσουν.
Στη συνέχεια η καταγγελία αναφέρεται στους εκβιασμούς που δέχονται οι πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν - πχ θα μείνουν απλήρωτοι ως εργαζόμενοι, θα χάσουν τη δουλειά τους ή την υγειονομική κάλυψη τους- και ότι ασκήθηκε πίεση, προπαγάνδα και τρομοκρατία από επώνυμα άτομα και καλλιτέχνες.
Την καταγγελία υπογράφει μια ομάδα που αυτοαποκαλείται "Anshei Emet" και η οποία περιλαμβάνει νομικούς, ιατρούς, και ακτιβιστές.
Ξαναλέμε, λοιπόν, για να μην υπάρξει "παρεξήγηση" από τους fact chekers: Η καταγγελία έχει υποβληθεί, έχει πρωτοκολληθεί ως εισερχόμενο, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτή προς εξέταση.
Να σημειωθεί ότι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχουν γίνει πρόσφατα κι άλλες προσφυγές κατά του Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Δείτε την καταγγελία:
* Σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC)
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court- ICC) είναι μόνιμο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων για το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσης, αν και επί του παρόντος δεν μπορεί να επεκτείνει τη δικαιοδοσία του στο έγκλημα αυτό, μολονότι ψηφίστηκε καταρχάς η θεσμοθέτησή του στο Συνέδριο των κρατών-μελών στην Καμπάλα το 2010 μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση.
Το δικαστήριο ιδρύθηκε την 1 Ιουλίου 2002 – ημερομηνία κατά την οποία η ιδρυτική του συνθήκη, το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τέθηκε σε ισχύ – και μπορεί να διώξει ποινικά εγκλήματα τα οποία τελέστηκαν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα. Η έδρα του δικαστηρίου βρίσκεται στη Χάγη της Ολλανδίας, όμως οι συνεδριάσεις του μπορούν να λάβουν χώρα οπουδήποτε.
Από τον Δεκέμβριο του 2020, υπάρχουν 123 κράτη μέλη του ICC.
Tο Γραφείο του Εισαγγελέα (OTP) είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή ερευνών και διώξεων. Διευθύνεται από τον επικεφαλής εισαγγελέα, ο οποίος επικουρείται από έναν ή περισσότερους αναπληρωτές εισαγγελείς. Το καταστατικό της Ρώμης προβλέπει ότι το Γραφείο του Εισαγγελέα ενεργεί ανεξάρτητα · ως έχει, kανένα μέλος του Γραφείου δεν μπορεί να ζητήσει ή να ενεργήσει βάσει εντολών από οποιαδήποτε εξωτερική πηγή, όπως κράτη, διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άτομα.
Ο Εισαγγελέας μπορεί να ξεκινήσει έρευνα υπό τρεις περιστάσεις:
- όταν μια κατάσταση παραπέμπεται σε αυτόν από ένα συμβαλλόμενο κράτος
- όταν μια κατάσταση παραπέμπεται σε αυτόν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ενεργεί για την αντιμετώπιση μιας απειλής για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια
- όταν το Προδικαστικό Επιμελητήριο του εξουσιοδοτήσει να ξεκινήσει έρευνα βάσει πληροφοριών που λαμβάνονται από άλλες πηγές, όπως άτομα ή μη κυβερνητικές οργανώσεις
Κράτη μέλη - Λείπουν τα "μεγάλα ονόματα"
Από τον Νοέμβριο του 2019, 123 κράτη είναι μέλη του Καταστατικού της Ρώμης, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της Νότιας Αμερικής, σχεδόν ολόκληρης της Ευρώπης, της πλειονότητας της Ωκεανίας και περίπου της μισής Αφρικής. Το Μπουρούντι και οι Φιλιππίνες ήταν κράτη μέλη, αλλά αργότερα αποσύρθηκαν από τις 27 Οκτωβρίου 2017 και τις 17 Μαρτίου 2019, αντίστοιχα. 31 ακόμη χώρες έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης.
Τέσσερα υπογράφοντα κράτη - Ισραήλ, Σουδάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία - ενημέρωσαν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν σκοπεύουν πλέον να είναι συμβαλλόμενα κράτη και, ως εκ τούτου, δεν έχουν νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή του Καταστατικού.
Σαράντα ένα επιπλέον κράτη δεν έχουν υπογράψει ούτε προσχωρήσει στο Καταστατικό της Ρώμης. Μερικά από αυτά, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, επικρίνουν το Δικαστήριο. Η Ουκρανία, που δεν έχει επικυρώσει την επικύρωση, αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου για περίοδο που αρχίζει το 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου