Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

ΗΠΑ: Ρεκόρ θερμοκρασίας... το 1913 όμως!

 


Σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει τα δυτικά - Πάνω από 54 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου αναφέρουν τα ελληνικά και παγκόσμια ΜΜΕ, με "ετικέτα" στην Κλιματική Αλλαγή και ανώνυμους σχολιαστές ραδιοφώνου να λένε ότι έχουμε διαλύσει το περιβάλλον

Δριμύ κύμα καύσωνα πλήττει τις δυτικές ΗΠΑ για τρίτη συναπτή ημέρα με θερμοκρασίες ρεκόρ από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία και με το θερμόμετρο να δείχνει χθες, Κυριακή, στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, 54 βαθμούς Κελσίου.

Το θερμόμετρο που βρίσκεται έξω από το Κέντρο Επισκεπτών Furnace Creek στην καρδιά της Κοιλάδας του Θανάτου έδειχνε χθες λίγο πριν από τις 4 μμ τοπική ώρα 56,6 βαθμούς Κελσίου και "ένας δασοφύλακας της υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων είπε ότι συνήθως η θερμοκρασία είναι λίγο υψηλότερη από την αναγραφόμενη" - αφού το είπε ένας δασοφύλακας, έτσι θα είναι.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κατέγραψε χθες θερμοκρασία 54,4 βαθμούς Κελσίου, η οποία, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μια από τις υψηλότερες που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί στη Γη, αναφέρει το ρεπορτάζ που αναδημοσιεύεται αυτολεξεί από όλα τα ΜΜΕ καθώς... έτσι μας ήρθε το προπαγανδιστικό Δελτίο Τύπου από το εξωτερικό.

Αν όμως κοιτάξετε (και πόσοι το έκαναν;) στο αγγλόφωνο wiki αναφέρει:

Η έντονη ζέστη και η ξηρότητα συμβάλλουν σε διαρκείς συνθήκες ξηρασίας στην κοιλάδα του θανάτου και εμποδίζουν το σχηματισμό πολλών νεφών να περάσει από τα όρια της κοιλάδας, όπου η βροχόπτωση είναι συχνά με τη μορφή νεφών virga.
Το βάθος και το σχήμα της κοιλάδας του θανάτου επηρεάζουν έντονα το κλίμα της. Η κοιλάδα είναι μεγάλη, στενή λεκάνη που κατεβαίνει κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και περιβάλλεται από υψηλές, απότομες οροσειρές. Ο καθαρός, ξηρός αέρας και το αραιό κάλυμμα των φυτών επιτρέπουν στο φως του ήλιου να θερμαίνει την επιφάνεια της ερήμου. Οι καλοκαιρινές νύχτες προσφέρουν λίγη ανακούφιση: τα χαμηλά επίπεδα της νύχτας μπορεί να βυθιστούν στην περιοχή των 82 έως 98 ° F (28 έως 37 ° C) Κινούμενες μάζες υπερ-θερμαινόμενου αέρα φυσούν μέσα από την κοιλάδα, δημιουργώντας εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Η πιο καυτή θερμοκρασία αέρα που καταγράφηκε ποτέ στο Death Valley ήταν 134 ° F (56,7 ° C), στις 10 Ιουλίου 1913, στο Greenland Ranch (τώρα Furnace Creek), η οποία είναι η υψηλότερη ατμοσφαιρική θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη. Αναφορά θερμοκρασίας 58 ° C (136). 4 ° F) στη Λιβύη το 1922 αργότερα προσδιορίστηκε ως ανακριβής.) Κατά τη διάρκεια του κύματος θερμότητας που κορυφώθηκε με αυτό το ρεκόρ, πέντε συνεχόμενες ημέρες έφτασαν τους 129 ° F (54 ° C) ή υψηλότερα. Ορισμένοι μετεωρολόγοι αμφισβητούν την ακρίβεια της μέτρησης της θερμοκρασίας του 1913. Στις 30 Ιουνίου 2013, επαληθευμένη θερμοκρασία 129,2 ° F (54.0 ° C) καταγράφηκε και συνδέεται με τη Mitribah, Κουβέιτ, για την πιο καυτή και αξιόπιστα μετρημένη θερμοκρασία αέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη. Μια θερμοκρασία 130 ° F (54,4 ° C) καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό Furnace Creek στις 16 Αυγούστου 2020, αλλά δεν έχει ακόμη επαληθευτεί επίσημα. Η κοιλάδα κατέγραψε και πάλι αυτή τη θερμοκρασία στις 9 Ιουλίου 2021. Η χαμηλότερη θερμοκρασία της κοιλάδας, που καταγράφηκε στο Greenland Ranch στις 2 Ιανουαρίου 1913, ήταν 15 ° F (−9 ° C). 
Η υψηλότερη θερμοκρασία επιφάνειας που καταγράφηκε ποτέ στο Death Valley ήταν 201,0 ° F (93,9 ° C), στις 15 Ιουλίου 1972, στο Furnace Creek, που είναι η υψηλότερη θερμοκρασία επιφάνειας εδάφους που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη, καθώς και η μόνη καταγεγραμμένη θερμοκρασία επιφάνειας άνω των 200 ° F (93,3° C).  
Χθες το μεσημέρι, «Ο»  δασοφύλακας μέτρησε τη θερμοκρασία στο πεζοδρόμιο έξω από το κέντρο επισκεπτών και ήταν 81,1 βαθμοί Κελσίου. Λιγότεροι, δηλαδή.
 
Τι έλεγαν πέρσι 17 Αυγούστου 2020:

Στην «Κοιλάδα του Θανάτου» η υψηλότερη παγκοσμίως θερμοκρασία των τελευταίων 100 ετών

Θερμόμετρο στο Φέρνας Κρικ της «Κοιλάδας του Θανάτου», στην έρημο της Νότιας Καλιφόρνιας, έδειξε 130 βαθμούς Φαρενάιτ (54,4 βαθμούς Κελσίου), την υψηλότερη θερμοκρασία παγκοσμίως εδώ και πάνω από έναν αιώνα, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).
«Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η υψηλότερη επίσημα επιβεβαιωμένη θερμοκρασία από τον Ιούλιο του 1913», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Λας Βέγκας χθες, Κυριακή, το απόγευμα, υπογραμμίζοντας ότι η καταγραφή είναι προκαταρκτική.
Το ρεκόρ θα χρειαστεί να εξετασθεί επισήμως, πριν επιβεβαιωθεί, λόγω της σημασίας του, πρόσθεσε η NWS στον λογαριασμό της στο Twitter.
Η θερμοκρασία των 54,4 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε από τον αυτοματοποιημένο μετεωρολογικό σταθμό της NWS κοντά στο κέντρο επισκεπτών του Φέρνας Κρικ (Ρέμα του Καμινιού) κοντά στα σύνορα με τη Νεβάδα στις 3:41 μ.μ. τοπική ώρα.
Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας όλων των εποχών στην Κοιλάδα του Θανάτου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), είναι 134 βαθμοί Φαρενάιτ (56,7 βαθμοί Κελσίου) και καταγράφηκε στις 10 Ιουλίου 1913 στο Γκρίνλαντ Ραντς. Η θερμοκρασία αυτή εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα με την WMO.

Λείπει... ο δασοφύλακας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου