Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Εσείς αυτόν τον σολομό τον φάγατε ψημένο ή ωμό;

 

Σε βίντεο που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου απαθανατίζονται σολομοί να πεθαίνουν βασανιστικά μέσα στο νερό «εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών» που προκάλεσε η «Κλιματική Αλλαγή» - Το έδειξαν και τα περισσότερα κανάλια

Τις «συγκλονιστικές εικόνες» έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ «Columbia Riverkeeper», ενώ προέρχονται από τον ποταμό Κολούμπια, τον μεγαλύτερο στη βορειοδυτική περιοχή του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, οι σολομοί έχουν υποστεί πληγές στο σώμα τους, ενώ έχουν αναπτύξει μύκητες λόγω της έκθεσής τους σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΜΚΟ Columbia Riverkeeper, Μπρετ Βαντενχόιβελ, το κοπάδι έστριψε απότομα στο Little White Salmon River, έναν παραπόταμο του Κολούμπια, σε μια προσπάθεια να δραπετεύσει από τα «καυτά» νερά τα οποία παρομοίασε με «φλεγόμενο κτίριο».

Την ημέρα που τραβήχτηκε το βίντεο, η θερμοκρασία του νερού στον ποταμό «άγγιξε» μόλις... τους 21 βαθμούς Κελσίου. Ελάχιστη λογική να έχει κανείς, θα μπορεί να σκεφτεί ότι οι σολομοί, όπως και κανένα άλλο ψάρι, δεν μπορεί να πάθει πληγές στο σώμα και να αναπτύξει ξαφνικά μύκητες σε τέτοιες θερμοκρασίες. 


Ψάξαμε στο αρχείο της ΜΚΟ και βρήκαμε αυτό που περιμέναμε να βρούμε: Μόλυνση των υδάτων του ποταμού από πολλές δραστηριότητες. 

Τέσσερα φράγματα υδροηλεκτρικής ενέργειας, που χτίστηκαν μεταξύ 1962 και 1975, έχουν μετατρέψει τον κατώτερο ποταμό σε υδάτινες δεξαμενές, θανατηφόρες για τον σολομό και τα 137 άλλα είδη που είναι κρίσιμα για την τροφική αλυσίδα σολομού. Μετά από δεκαετίες συζητήσεων και νομικών προκλήσεων σχετικά με την ανάγκη αφαίρεσης αυτών των φραγμάτων, μια νέα ολοκληρωμένη λύση, το λεγόμενο "Ταμείο λεκάνης της Κολούμπια" συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα φωνών για την υποστήριξη της παραβίασης αυτών των φραγμάτων και επιτέλους παρέχει μια συγκεκριμένη ευκαιρία για τη διάσωση του σολομού από την εξαφάνιση.
Σε αυτό το επεισόδιο του Locus Focus μιλάμε με τον Μπρετ Βαντενχόιβελ, εκτελεστικό διευθυντή της Columbia Riverkeeper και Shannon Wheeler, αντιπρόεδρος της φυλής Nez Perce, σχετικά με το γιατί η πρόταση για το Ταμείο της λεκάνης της Κολούμπια είναι τόσο κρίσιμη αυτή τη στιγμή και τι θα χρειαστεί για να γίνει πραγματικότητα. [πηγή: kboo ]

Έξυπνος ο ΜΚάρχης ιθαγενής. Για να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, το βάπτισε "κλιματική αλλαγή" και έγινε viral στα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν, πόσοι ενδιαφέρονταν για τα φράγματα;

Σε άλλο ποστ στη σελίδα του στο facebook αναφέρει: Ο σολομός δεν αντέχει άλλο το ζεστό νερό στα ποτάμια μας. «Ελπίζοντας να αποτρέψει την καταστροφή εν μέσω ρεκόρ ζέστης του Ιουλίου, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ενέκρινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει το sockeye να παραλείψει τα τελευταία 300 μίλια της μετανάστευσής τους». Μπορούμε να σώσουμε τον σολομό ας κατεβάσουμε τα κάτω τέσσερα φράγματα του Snake River.

Άρα δεν είναι «η Κλιματική Αλλαγή» γενικά όλου του πλανήτη, αλλά ένα καθαρά τοπικό πρόβλημα.

Ο ποταμός Κολούμπια είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και, με τους παραπόταμους της, αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της πιθανής υδροηλεκτρικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Λόγω των μέτριων επιπέδων υδραργύρου και PCB, οι υπεύθυνοι υγείας του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον συνιστούν να περιοριστεί η ποσότητα των ψαριών που καταναλώνονται από τον μεσαίο ποταμό Κολούμπια. Τα μόνιμα ψάρια μένουν σε μια καθορισμένη περιοχή στον ποταμό και δεν μεταναστεύουν στον ωκεανό.

Επίσης αυτό που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι οι σολομοί, έχουν ένα συγκεκριμένο κύκλο ζωής. Τα είδη σολομού του Ειρηνικού πεθαίνουν μετά την ωοτοκία, ενώ ο σολομός του Ατλαντικού μπορεί να επιβιώσει για άλλη περίοδο ωοτοκίας σολομού. Τα μικροσκοπικά ψάρια εκκολάπτονται και συνήθως μένουν στο ποτάμι για ένα χρόνο πριν μεταναστεύσουν στον ωκεανό ή σε μια μεγάλη λίμνη εάν μεταφυτευτούν. Ωστόσο, ο σολομός Chum και ο ροζ σολομός, αφήνουν το γλυκό νερό αμέσως μετά την εκκόλαψη. Οι περισσότεροι σολομοί παραμένουν στον ωκεανό ή σε μεγάλες λίμνες μέχρι να ωριμάσουν μετά από περίπου 2 ή 3 χρόνια. Στη συνέχεια, τα χρώματά τους αλλάζουν καθώς παίρνουν το δρόμο τους προς τα πάνω για να αναπαραχθούν και να συνεχίσουν τον κύκλο. 
Όλα τα πλάσματα της περιοχής σύντομα μαθαίνουν και εκμεταλλεύονται το χρόνο της περιόδου ωοτοκίας σολομού στα ρέματα και τα ποτάμια. Παράδοξα,
αναφέρεται ότι ο σολομός δεν τρώει μόλις μπει σε ρέματα γλυκού νερού για να γεννήσει. Ακολουθεί βίντεο με σολομούς σε αυτή τη διαδικασία. [πηγή: takemefishing.org]

Ωστόσο το λυπηρό είναι πως το αφήγημα της Κλιματικής Αλλαγής χρησιμοποιείται κατά κόρον για να ενοχοποιήσουν τους πληθυσμούς και να τους κάνουν μονίμως να νιώθουν άσκημα «για το ανθρώπινο γένος». Και αυτό φαίνεται από τα ενοχικά και μισάνθρωπα σχόλια των περισσοτέρων χρηστών στο διαδίκτυο, που περιμένουν με τρόμο την Ημέρα της Συντέλειας του Κόσμου. Εγ-κλιματικοί χειραγωγοί, τίποτ' άλλο. 

Διαβάστε σχετικά το άρθρο της AllNewz: InfoWar και… το «τεστ ΠΑΠ» της αλήθειας

Ωοτοκία σολομού:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου